Warunkiem osiągnięcia dobrych wyników operacyjnych jest przystąpienie dość wczesne do operacji i odpowiednie przygotowanie dziecka do operacji (nawodnienie, transfuzja krwi, polepszenie krążenia). Niemniej ważne jest leczenie pooperacyjne. Dziecko po operacji należy tak leczyć jak w ciężkich ostrych dyspepsjach (12- do 24-godzdnna dieta wodna, nawodnienie, transfuzja krwi). Pożywienie zaczynamy podawać (po diecie wodnej) od małych porcji (V2- do 1 decynema), jednakże w dalszym ciągu zwiększamy je stosunkowo szybko. Podajemy środki odtruwające tak, jak to wyżej podaliśmy w leczeniu toksykozy, a przede wszystkim ACTH — głównie jako środek przeciwwstrząsowy. Ponieważ w schorzeniu tym ulega uszkodzeniu układ nerwowy centralny bezpośrednio lub na drodze odruchowej, musimy dążyć do zastosowania leczenia hamowaniem ochronnym. W tym celu zapewnić należy dziecku spokój i ciszę, unikać zbyt częstych zabiegów (nakłuć, wstrzykiwań itp.).
– 1 płaska łyżeczka cukru 8 łyżeczek mleka chudego Z masła, mąki i mleka zrobić zasmażkę, dodać marchew i cukier, gotować około 5 minut.